Lední medvěd. Jak to vypadá, co jí a hrozí jí vyhynutí?

Lední medvěd je největší suchozemský masožravec na světě. Příroda ho oblékla do charakteristické bílé srsti, která je ve skutečnosti průhledná. Je nesmírně silný a odvážný. Co to jí, kde to žije a jak je to velké?

Podívejte se na film: „Jak můžete pomoci vašemu batole v novém prostředí?“

1. Co jí lední medvěd?

Hlavním zdrojem potravy pro ledního medvěda jsou další zvířata - zejména tuleni, sobi, písně, vraždy, narvalové, zajíci, běluši, ptáci a ryby.

Je to rozhodně masožravec a na jednu porci může jíst až 60 kg tuleňového masa. Takové velké jídlo mu samozřejmě poskytuje silnou vrstvu tuku, která ho chrání před mrazem.

2. Lední medvěd - stavba

Lední medvěd je dravec se silnou strukturou. Dorůstá až 3 metry a výška mužů v kohoutku dosahuje 1,3 - 1,5 m. Samice jsou o něco menší - 2,1 m dlouhé a 1,2 m vysoké. Samice mají obvykle nižší hmotnost - zřídka přesahují 400 kg. Pánové naopak váží v průměru téměř 490 kg.

Jedná se však o průměrné velikosti, protože vědci souhlasí s tím, že na světě mohou být jednotlivci s hmotností až 800 kg. Potvrzený rekord je zatím 653 kg.

Kromě své velké velikosti se takový medvěd - ve srovnání s jinými medvědy - vyznačuje delším krkem a mírně protáhlým tělem.

Bezstarostný otec v zoo Zamość. Vystavil dítě útoku malých predátorů

Někteří rodiče mohou být svým chováním ohromeni. Tentokrát byli svědky nedbalosti ...

přečíst článek

3. Kde žije lední medvěd?

Lední medvědi žijí hlavně kolem severního pólu. Většina z nich žije na Aljašce, v Grónsku, v severních částech Kanady, na Sibiři a na Špicberkách.

4. Jakou barvu má lední medvěd?

Většina z nás je přesvědčena, že lední medvěd má bílou srst. Je to vlastně průhledné. Myslíme si jen bílou kvůli lomu UV paprsků, ale bylo zjištěno, že tento predátor má průhledné jádro jednotlivých vlasů.

Teprve v pozdním létě srst jedinců divokých medvědů trochu zožltne a u jedinců obývajících zoologické zahrady získá mírně zelený odstín.

Zajímavostí je, že pod „bílou srstí“ je kůže tohoto medvídka černá. To je patrné u medvědů, u kterých došlo ke ztrátě vlasů, například v důsledku vzájemných bojů nebo v boji s kořistí.

Černý odstín kůže lze pozorovat také v době změny srsti ze zimy na jaro. Tento druh je zcela pokryt srstí od nosu po špičku ocasu, včetně polštářků prstů.

Arktida - co odlišuje tento jedinečný region? Umístění, zvířata, teplota

Arktida je rozsáhlá oblast sahající až na daleký sever. Je obýván zvířaty přizpůsobenými konkrétním ...

přečíst článek

5. Je lední medvěd ohroženým druhem?

Navzdory skutečnosti, že lední medvěd vzbuzuje v prostředí velkou úctu, protože je velkým a silným predátorem, má vážného nepřítele, se kterým není schopen bojovat. Mluvíme o silnějším a bezohlednějším protivníkovi, kterým je změna klimatu.

Mezinárodní unie pro ochranu přírody klasifikovala tento druh jako ohrožený. V tomto případě hodně záleží na lidském přístupu ke klimatu, ale ochrana medvědů je velmi obtížný úkol, protože změna klimatu způsobuje vyhynutí druhu.

6. Lední medvěd - zajímavá fakta

Lední medvěd má mezi prsty plavecké membrány, které mu umožňují navigovat pod vodou. Je to prostředí, kde se cítí dobře a tráví až 1/3 svého života. Plave velmi dobře, dokonce i při rychlosti 4 až 5 km / h a perfektně se potápí.

Tagy:  Těhotenství Rossne Porod